2013. február 12., kedd

Gyökereink....hová vezet a múlt megértése?


Talán mikor az ember fiatal...nem sokat foglalkozik az "ősökkel", a múltbéli dolgok, események megértésével.
Történelem óra.... milyen izgalmas is, mikor megismerjük egy-egy birtokosi, úri, vagy császári-királyi családok apróbb titkait.
Nem oly rég egy könyvbemutató kapcsán Nyári Krisztián mesélt magyar íróink életéről, szerelmi történeteiről. Ezeket anno miért nem tudtuk? Mennyivel nagyobb kedvünk lett volna Ady, Babits verseket tanulni.

Na de mi is van a mi, saját, családi életünkkel?
Fontos, hogy megismerjük, megértsük a múltat. Hogy tudjuk hol van a helyünk. Hogy miért cselekszünk, úgy, ahogy. Vannak olyan generációs tudattalan cselekvésünk, melyek oly mélyen vésődtek belénk, hogy szinte fel sem ismerjük. Hordozzuk azokat a "lenyomatokat", melyeket szüleink, nagyszüleink, dédszüleink,....adtak át nekünk. Nincs ebben semmi rossz. De meg kell ismerni. Bert Hellinger német családterapeuta neve sokak számára ismert, s a családállítások igen hatékonyan teszik helyre gondolkodásunkat. "Ne vidd tovább mások életét - tedd le, éld a sajátodét".

A múlttal való foglalatosság nem azt jelenti, hogy dagonyázunk benne, s örökkön-örökké ezen agyalunk.
Ahhoz hogy kiteljesedjünk, hogy végre szárnyalni tudjunk - vissza kell térni a múltba, az ősi gyökerek megismeréséhez és az elődeinkkel kell összekapcsolódni.
Az elfogadás, a helyünk és szerepünk a családi életben nagyban segít, hogy a jövőben mit és hogyan látunk, élünk meg.
Elfogadás - nem egyenlő a beletörődéssel.
Megérteni, elfogadni, megbocsájtani, és szeretni. Ezek azok az életérzések, melyek fontosak ahhoz, hogy túl tudjunk lépni a múlton. Aki nem akar szembesülni a múlt eseményeivel, struccpolitikát folytat, sosem fogja megélni a tényleges lelki szabadságát, mert azok a láthatatlan szálak örökké gúzsba kötik. 

 
Szereted magad? Szeretnél boldogan élni? Tiszteled magad?
Ha igen, akkor gyerünk - mélyedj el a történésekben, dolgozd fel, s képzelj magad elé szép hőlégballont, pakold tele a kosarát a múlt emlékeivel...aztán ENGEDD EL

Már nincs rá szükséged.

Ezek a tárgyak, ha mesélni tudnának............milyen titkok tárulnának fel?










Nincsenek megjegyzések: