2012. április 22., vasárnap

Energiák áramlása - emberi kapcsolatainkban.

Energiák itt-ott-amott.
Térben és emberi kapcsolatainkban egyaránt, mintegy láthatatlan szálak kötnek össze bennünket.
Talán térben még jobban elfogadott, hogy ezek a láthatatlan energiák ránk, emberekre hogyan is hat. Hol kedvezően, hol rombolóan. A feng shui nagy kedvelő előszeretettel is alkalmazzák térrendezésben, munkahelyük, otthonuk tudatos rendezésénél.
Na de hogyan is hat emberi kapcsolatainkra?

Nem oly rég, egy kisebb cég kért fel személyiségelemzésre, s a dolgozók egymás közötti energia áramlásának összehasonlítására.
Meglepő eredményt kaptam, s bár csak töredékét, de megosztom veletek is, szemléltetve, hogyan is működik mindez ábrázolás tekintetében.
A neveket megváltoztattuk a személyek intimitása érdekében. S mivel a blog nem ad lehetőséget bővebb kifejtésre, inkább csak mintegy ízelítőül kúszunk bele az energiák rejtelmeibe.

A csoportból 3 embert emeltem ki, mint érdekességet, hogy ugyanazon személyek mennyire különbözően hatnak egymásra. Főleg annál a két embernél fontos, akik mint főnök-beosztott viszonyban állnak egymással szemben.

Az energiák lehetnek:
Megerősítőek (M),
Korlátozóak (K), vagy
Gyengítőek (Gy).


Csilla és Márta.
Két alkalmazott energiaképlete:



A képletből egyértelműen látszik, hogy nagyon harmonikus kapcsolatról beszélünk. A munkafolyamat során is teljes egyetértésben, szinte egymást kiegészítve tudnak együttműködni. A beszélgetésből is kiderült, hogy pontosan azt adják egymásnak, ami épp hiány a másikban. Ugyan van korlátozó és gyengítő energia, de ezeket pontosan, hogy jó értelemben kell nézni. A föld elem - aprólékos, tudatos, összegző, pontos - energiájával MEGERŐSÍTI a fém elem keménységét.

Károly és Márta.
Főnök és beosztott energiaképlete:



Na erre a képletre mondják - hűha!
De mivel a tudatosság nagy fegyver, s tisztában vagyunk mind a két személy értékével - nincs mitől félni. Bármennyire ijesztőnek tűnik a képlet, de a valóságban az alkalmazott tudatos jelenléte miatt - nagyon hatékonyan működnek együtt. Hála isten, hogy nem párkapcsolatról beszélünk, mert akkor sajnos nem sok jövőt jósolnék ennek a két embernek.

Károly és Csilla.
Főnök és beosztott energiaképlete.



Ennél a két személynél is harmonikus kapcsolatról beszélünk, bár a mérleg Csilla felé dől el - több MEGERŐSÍTŐ energiával támogatja főnökét, ami persze pont hogy jó. Csilla víz elemével (nagyon precíz, pontos, lelkiismeretes, igen érzékeny, becsületes...) erősíti Károly fa elemét (felületes, csak a lényeget látja, hamar, kapkod, gyors, ezért sok hibát is követ el...). Ugyanúgy a fém elemével (kemény, hajthatatlan, merev) a föld elemet (az 5-re jellemző instabil, ingadozó, tétovázó...). De mint tudjuk az elemekre jellemző jó és rossz tulajdonságok ellenkezőleg is hatnak, tehát ami előzőleg "rossz" volt, az most pont hogy "jó". Tehát az energiák körforgásában a fa elem ERŐSÍTI MEG a tűz elem végletességét energia szinten.

Az energiák összehasonlításánál, mondjuk ennél az esetben sok mindent kell figyelembe venni. Milyen neműek a kollégák? Hány évesek? Milyen munkafolyamatban vesznek részt? Milyen beosztásban vannak? S még tovább megyek. Ki melyik sorsévében van? Mióta van a cégnél? Mi hat még ránk? Mondjuk a családi háttér. Párkapcsolatban van-e? S ha igen - hogyan működik? Mert szinte csak nagyon kevés ember tudja az ajtó mögött hagyni gondolatait, mikor belép a munkahelyére, főleg ha előtte jó kis vita volt otthon. Van e megélhetési probléma - anyagilag? Milyen biztonsággal működik egy cég? Tehát kell e félnünk pl. létszámleépítéstől? Ilyen esetben ha pl. jól is működik családi hátterünk, de a gyomorgörcs, hogy kirúgnak e vagy sem, de azért dolgozzunk hatékony, nem kis fejtörést okoz.

Energiák - láthatatlan keszekuszaság!
Belegondoltál már mennyi minden is hat rád?

2012. április 14., szombat

Gondolatok a harmóniáról - Dr. Héjjas István filozófus, kutató könyve kapcsán.

Fantasztikus könyvre bukkantam egy jó ideje dr. Héjjas Istvántól, aki a keleti vallások filozófiájáról hihetetlen mód ír összegezve és hasonlítja össze a keletet a nyugati világgal. Szívből ajánlom könyvét, de más írását is, akik mélyebben szeretnének foglalkozni a kelet rejtelmeivel.

Az írásom, lehet, kicsit hosszúra sikeredett - de mindenképp érdekes lehet, s nyilván ez csak ízelítő.


De hogyan is gondolkodtak az ősi kínai tradicionális császárság idejében a harmóniáról, mely alapjai a mai világban is megtalálhatóak?

A hagyomány szerint a legfelsőbb hatalom az ÉG, melynek földi képviselője a császár volt, aki nem csak uralkodott a nép felett, hanem vallási és szellemi vezető is volt egyben.

A kínai gondolkodásban a kezdetekkor is már jelentős szerepet kapott az ősök, valamint a különféle istenek és szellemek tisztelete. Úgy gondolták, hogy mindezek felett valamiféle legfelsőbb hatalom, vagy valamilyen rendezői elv áll, mely lehet az ő általuk akkor tisztelt Isten - Sang Ti, de lehet maga az Ég - T'ien, vagy akár az "örök törvény" - a TAO.

Az i.e. I. évezred során kialakult ősi kínai tradicionális bölcseletekben is megmutatkozott már a harmónia iránti vágy. Világnézetük alapján - s normális körülmények között - a világban harmónia uralkodik, és a dolgok mennek a maguk természetes rendje szerint, ha abba nem akarunk illetéktelenül, úgymond okvetlenül beleavatkozni.

A harmónia egysége, olyan mint egy csodálatosan működő zenekar, melyet egy láthatatlan karmester vezényel. Ez nem egy személy, hanem az UNIVERZUM természetes rendje, melyben minden magától a helyére kerül - persze ha hagyjuk!

Az ősi kínai tradicionális kultúrában nem hittek a haladásban. Úgy gondolták, hogy a társadalom és természet ciklikusan ismétlődik, s ez nem haladás, hanem a jelenségek időszakos fel-le hullámzása - melyben nincs jó és rossz, hanem egy körforgás. "Nyugatiasan" lefordítva - minden után jön egy másik, jó után a rossz és fordítva, nappal után az éj, tehát változik, ismétlődik minden.
Olyan világban szerettek volna élni, amely több ezer évig él.

A harmónia, a világ természetes rendjének időtlen időikig való megőrzése volt az, ami igazán fontos volt. Ennek megfelelően alakultak ki a legfontosabb, máig fennmaradt ősi kínai bölcseletek.

Konfuciánus is azzal foglalkozott, hogy hogyan élhetünk harmóniában a társadalommal, a többi emberrel, de úgy, hogy ne bolygassuk a társadalom rendjét.

A Taoista bölcseletek szerint, s alapkérdésként fogalmazták meg - hogyan érhetjük el és őrizhetjük meg a belső békénket, hogyan élhetünk harmóniában, a minket körülölelő és befogadó világgal.

A Ji King filozófiája pedig a világban periodikusan ismétlődő jelentségek szabályszerűségei és azok szerepe a mindennapi életünkben.

Azt gondolom ezek ismeretében, mi nyugati emberek, ebben a rohanó világban, nem véletlenül nyúlunk vissza ezekhez az ősi, még mindig, mai napig virágzó és élő tradíciókhoz. Már felismertük, hogy időnként meg kell állni, pihenni kell, magunkba kell mélyedni, megismerni önön magunkat, "ki is vagyok én?", és vágyunk a harmóniára.

Ha mélyebben elmélyedtek pl. a könyv olvasatán, választ kapunk azokra a kérdésekre, hogy miben különbözik a keresztény vallás, miért is keresik oly sokan a keleti vallások által nyújtott "megnyugvást". Lehet ez orvoslás, sport, kulináris élvezetek, zene, stb. bármi - de tény, egyre többen vagyunk, akik vágynak a belső és külső harmónia megélésére.

Jó útkeresést mindnyájunknak!

2012. április 11., szerda

Cápastratégia, főnök-beosztott története.

A történet nem mostani, talán 2 éve kezdődött. Egy munkahelyen főnök és beosztott közötti kapcsolat eredményes és jó hatékonyságának rendezése céljából keresett meg történetünk "főhőse". Nagyon célzott személyeskedésbe nem mennék bele,szoktam mondani - túl kicsi ez a város,ország. Írásom célja az, hogy mivel többnyire párkapcsolati vagy életelakadások problémájával keresnek meg, legyen ez segítség azok számára, akik más "emberi kapcsolati" gondokkal bajlódnak.

Főhősünkkel nagy beszélgetésre készültünk, amit persze nagy nyomozás előzött meg.
Főnökének pontos születési időpontjára volt szükségünk. Sikerült. Következett az elemzés, az összehasonlító képlet elkészítése, de az igazán nagy falat csak most következett. Hosszú délutánra készültünk. S hogy azért ne legyen unalmas, papírok, toll társaságában egy meleg tavaszi nap délutánján, finom illatos kávé mellett nekiveselkedtünk a "cápastratégia kidolgozásához".


(A cápa név azért született, mert a főnök guaszámát ismerve, olyan eszközöket dob be célja eléréséért, mint egy zsákmányoló, éhes cápa. Támad, hátból, hirtelen, stb. a legnagyobb ragadozó jellemábrázolásával éri el, gátlástalanul célját, ami alól nincs menekvés.)

Sajnos a képletből kiindulva nem sok jóval kecsegtettem főhősünket. Az energiák egymásra gyakorolt hatása nem volt meglepő. Egyértelműen látszott, hogy nagyon egyoldalú, feng shui nyelvén szólva: gyengítő és korlátozó energiák vannak jelen, ami egy ideig vagy megalkuvásra, elfogadásra kötelez (amit persze sokáig nem fog bírni)vagy (de ezt ilyenkor fel kell vállalni és kimondani) hosszútávon nem megfelelő kapcsolat miatt más munkahely után kell nézni.

A felállított stratégiát excel táblázatba fektettük le, a jobb átláthatóság és érthetőség miatt.
Nem egyszer találkoztam már olyan emberi kapcsolatokkal - energiákkal, akik szinte elnyomták a másikat, összeférhetetlenek voltak. Talán egy párkapcsolatban még megoldható, hiszen mind a két ember tud róla, összedolgoznak, együttműködnek, de jelen esetben sajnos erről szó sem lehetett. Két emberi kapcsolatban nem elég csak az egyiknek akarni, ez két emberes történet.

Talán mindegyikőtök volt már úgy, hogy sokáig elnyomva van egy helyzetben, kezeli ugyan, de hosszú távon úgymond "megmérgezi", szinte megfullad, nem tud cselekedni, nem tud olyan lenni, mint máskor. S miért van az, hogy egyes emberekkel jól kijön, a másikkal meg nem? Bizony az energiák ismeretében (milyen a főszámunk, milyen karakterrel rendelkezünk és milyen energia szinten cselekszünk)ez nem meglepő. Tudatosan mindent lehet kezelni. Csak valamibe nagyobb, valamibe kevesebb energiát kell fektetnünk. S itt jön a mérlegelés. Megéri?

Ami már megszokott, hogy időnként értekezünk, megbeszéléseket tartunk, hogyan is alakult a terv megvalósulása. Most is így történt. Az idővel (1 éve) már látható volt, hogy sokáig nem fog menni - főhősünknek más tervei vannak. S persze jött egy munkahelyi átszervezés, s vele együtt a kérdés - menjek vagy ne?

Bátraké a szerencse! De mennyire.
Aki hisz és bízik magában, tudja mit akar, annak nem kérdés - merni változtatni, belemenni az ismeretlenbe - még a legnagyobb pozíció, és pénz kockáztatásával is.
S mert minden jó, ha vége jó, történetünk is "happy enddel" végződött.


Új munkahely, új kihívások, lehetőségek, s mert az élet azért kegyes - jó és harmonikus kapcsolat a kollégákkal, s végre nincs gyomorszorítás, álmatlan éjszakák, helyette kisimult arc, és csilingelő hang a telefonban - de jó hogy így döntöttem!

Minden pillanatunk döntésekből áll.
Felismered életednek azon pillanatait, mikor sorsfordulat elé állítanak - döntened kellene?