2012. február 27., hétfő

Távol-keleti stílus.

Mesés, misztikus, varázslatos - keleti stílus.
Hmmmmm - ez jól hangzik.
Békesség, csönd, nyugalom..... a rohanó világ elől, vagy a mozgalmas, sokszor idegtépő napok, munka után szeretnél kikapcsolódni?
A saját oázisodat Te is megteremtheted otthonodban a távol-keleti stílussal.
A távol-kelet már nem csak az orvoslásban, kulináris élvezetek - vallás - művészetek terén, a sportban,stb. hódít, hanem a lakberendezés terén is.
Nem meglepő - a nyugati ember eleinte mint egyfajta különleges csemegeként nyúlt a keleti tradíciókhoz, ma már egyre többen tudatosan használják eszközül.
S ha más miatt nem - mert egyszerű, szép, letisztult formagazdagság jellemzi.

A távol-keleti lakberendezés jellemzője, hogy a modern vonalvezetésű bútorokat szellősen rendezik el. A fehér, tört fehér falak ellentéteként, lakk vagy matt fekete, minden esetben sötét fából készült bútorokat használnak. A fa elsődleges, domináns, de emellett bambusz, gyékény alapanyagot is eszközölnek.

Az ülőalkalmatosságra jellemző elsődleges szempont, hogy alacsony legyen - így ezért a dohányzóasztal, és a hálószobában lévő ágy is alacsonyabb a megszokottnál. A lakáson belüli színeknél a fekete, barna, bordó, bézs, világosabb zöld, vagy épp a dominánsabb színek, mint pl. a lila, vagy az arany a jellemző.

A távol-keleti stílusú bútorok készítésénél előszeretettel használnak nemes fát, mint például a cseresznyefát. A nemes fából készült bútorokat a különleges pácolással teszik még egyedivé,s ezért bizony igen borsos áruk van. Persze vannak pénztárca kímélő megoldások is, melyek ugyan olyan szépek.

A bükkfából, nyírfából és készítenek világosabb színvilág eléréséhez szekrényeket, asztalokat, de még a fényes laminált felületű bútorlapokat is előszeretettel használják fel bútorkészítésnél. Ötletes megoldás, nem beszélve pénztárcakímélő is, hogy ha mondjuk világos bútoraink vannak, s a távol-keleti stílust szeretnénk otthonunkban, akkor nem kell a bútorokat lecserélni, elég ha a falakat sötét árnyalatúra festeni, s térhatás szempontjából ezáltal még a kicsi szobák sem lesznek nyomasztóak. Egy mélybordó, sötétszürke, sötétbarna falszínt bizony a világosabb bútorokkal jól lehet ötvözni.
Egyik érdekessége e stílusnak, hogy a szőnyeg, ismeretlen fogalom. Ha mégis szeretnénk, mindenképpen semleges árnyalatú barna, homok, krémszínt válasszunk, s lehetőség szerint a természetességet szem előtt tartva. Nagyon jól mutat például a bambusz szőnyeg. De a bambuszpadló, anyagának - víz és jó kopásállóság - köszönhetően kiválóan alkalmas bármely szoba burkolására. Ha az olcsóbb kivitelt választjuk, akkor a hajópadló remek megoldás lehet, simára csiszolva, és átlátszó lakréteggel bevonva.

A lakótereknek külön-külön, de mégis az egységet kell sugallnia. Mindezt a fából készült elemek, kiegészítők, s a föld színeinek alkalmazásával érhetjük el.
Vegyük sorra melyek is lehetnek ezek?
- Nappali: nagyon sötét, vagy ellenkezőleg igen világos egyszerű vonalvezetésű bútorok. Alacsony dohányzóasztal. Ülőpárnák a földön, pl. vendégeknek. Papír lámpaburák, rattantekercs, sávdíszes rolók, világos - krémszínű rolók.
- Hálószoba: fejtámla nélküli alacsony ágy, egyszerű éjjeli szekrény, a szoba sötétségét a világos árnyékolók, rolók ellensúlyozzák. A rendetlenség sem itt , sem máshol nem megengedett - ezért nagyon szépen mutatnak a tárolódobozok.
- Konyha: Lehet merész, sötét fa, természetes fa, bambusz, vagy fényes fehér bútor - gránit, pala, erőteljes, magasfényű munkafelület. Az ellentétes színű fekete-fehér négyszögletes tányérokat se felejtsük el, gyékény alátéttel, s ha még a bambusz asztali futót sem felejtjük el - akkor nagyon hűen vissza adja a terítékünk is a távol-kelet stílusát.


- Fürdőszoba: mészkőburkolat, falécekből készült kádkilépő. A kád legyen süllyesztett, mélyen ülő, és rövid. Csak természetes, nyugtató, ellazulást segítő színeket használjunk, itt-ott egy kis kavics, kis virágok, gyertyák - hmmmmmmm na ilyen környezetben lehet igazán relaxálni.




Elfogult vagyok e stílussal szemben?
Már mikor írtam. Főleg az utolsó soroknál - már elképzeltem magam a kavicsok, és gyertyafények között, finom halk zenével - de jó is volna :)))))

Nincsenek megjegyzések: