2012. január 29., vasárnap

Lakberendezési stílusok - Retro.

Talán erre a stílusra mondják igazán, hogy nincsenek is szabályok, de a maga jellegzetességei annál szembetűnőbbek.
Híres az erőteljes színvilágáról: a fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros. Ezek szokatlan párosításával még jobban fokozható a fiatalos lendület.


A mintázatok is fontos részei e stílusnak: csíkok, hullámok, háromszögek, nyolcszögek, hatalmas virágok akár a szőnyegeken, falakon, lakástextileken, egyéb használati tárgyakon is megjelennek.


Hátrány lehet, hogy az akkori divatra még nem volt jellemző a természetes anyagok felhasználása. A retro kedvenc anyaga a műanyag volt. A hatvanas években elsődleges szempont volt az egyszerű kezelhetőség. Az anyagok királynőjeként a fém, a krómozott felületek csillogásával tették még különlegessé az otthonok küllemét, de ugyan ennyire fontos volt a műbőr, és lakk borítású berendezési tárgyak.




A bútorok megtervezésénél praktikusság és az egyszerűség volt a legfontosabb jellemző. Többnyire a kerekített, gömbölyű alkotások, a lapított téglalapok, kerekített négyzetek - kagyló alakú székek, gömb alakú lámpaburák, egymásba rakható asztalok, stb.

Ha ilyen stílussal szeretnénk otthonunkat berendezni,először is nézzünk körül családunk pincéjében, garázsban, de bolhapiacokon is találhatunk még egy-két bútordarabot. Pénztárca kímélő megoldás, hiszen a már meglévő bútorokat csak felújítani kell. A nagyobb bútoráruházakban már vannak retro design termékek, ez azonban már a divat miatt is, sok pénzt igényel.



A régi idők fiatalos lendületét, szabadság érzetét, feltűnő szín és formavilágával újra varázsolhatjuk lakásunkat - persze csak a bátrak :)

Nincsenek megjegyzések: