2011. január 5., szerda

Öt Változó Állapot részletezése - Fém Elem 5. rész.

A elemek sorrendiségében következzen a Fém Elem.

6-os és 7-es fémről beszélünk. Kissé ellentétesek, de mindkét elem igen szívós, erős, s egyben nagyon erős életigenlő jelzéssel bír.


A FÉM Változó Állapota

A Fém Elem már Yin elem, így ez a belső világot, az értelem számára nem felfogható dimenziókat jelenti. Ennek az Elemnek a felhalmozása pusztán a megértésen keresztül nem lehetséges. A Fém kardjával elvágja az eddigi Yang elemeket, túljutva rajtuk a módszer nélküli módszerekhez vezet. Segítségével vagyunk képesek bejutni a meditáció intuitív világába. Leíró elméleteket, makacs kötődéseket és filozófiai tételekbe való belebonyolódásokat mindenféle racionális következtetés nélkül képes könnyedén félretenni, szinte gúnyt űzve belőlük. Ha ezt a tulajdonságát túlzásba viszi, képes olyan dolgokat is elvágni, amelyre szüksége lehet. Akiben nagyon erős Fém van, mindenben észrevehet egy nagy ürességet, amelynek következtében idővel semminek sem látja különösebb jelentőségét.


Akik lecsendesítő meditációt végeznek, azok nagyon hamar tapasztalják a dolgokat jellemző ürességet. Észreveszik, hogy minden-minden meg van fertőzve az ürességgel, és mindennek a természete ez. Viszont diszharmonikus Fém esetén az ürességet rosszul értelmezik. Az ürességet a semmivel összekeverik, vagyis nem találnak olyan dolgot, ami életet adna számukra. Üresség és a semmiség között az a különbség, hogy a semmiből nem lehet csinálni valamit, az ürességből pedig bármit. Az ilyen ember mindent elvág, még mielőtt jobban megfigyelte volna.

A Fém Elem, az előző három telítettségéből születik. Tanulni, tapasztalni és levonni a következtetéseket. Ezt a kört addig kell folytatni, míg meg nem látjuk a racionális tudás végességét, sőt egyfajta kiábrándultságot is jó, ha érzünk felé. Ha ez megtörténik, csend keletkezik a fejben, amely már a Fémesség jelenlétére utal.

A szorongást kiváltó érzelmek kezelésének legpozitívabb eszköze ez az Elem, ezért a keletiek szívesen használják. Mivel túl van a módszereken, nincs benne semmilyen trükk. Az ember egyszerűen elhatározza, hogy csak a legjobb érzelmeit hajlandó elfogadni. Így, ha és azon veszi észre magát egy tiszta pillanatában, hogy elragadták az érzelmei, egyszerűen eldobja őket. Ha bármiféle megértést vagy haszonelvet kever döntésébe, problémáin nem lesz képes túljutni.

Erő van benne. Nem aggódik és nagyvonalú, életenergiája túlteng benne. A hajkorona és a szőrzet egyfajta szimbóluma. A hagyományos kínai orvoslásból tudjuk, hogy a haj a szív és a vese túltengése, vagyis „meghosszabbítása”. A hajon kívül minden más szőrzethez is tartozik valamelyik belső szerv. Ha a szív rendben van, az érzelmek pozitívak, akkor a haj is erősebb.

A Fém Változó Állapotát a Sas szimbolizálja. Repülése a szellemet jelenti, szabadon magasra száll minden megerőltetés nélkül, repülése közben a táj minden részletét megfigyeli. Éber és intelligens, csendes derű jellemzi, szinte láthatatlan.

Jellemző kérdés a Fém típusú emberhez egy kijelentés: Tökéletes vagy, mindent nagyon jól csinálsz!!

1 megjegyzés:

Melinda írta...

Igen-igen-igen!
Ezért is neveznek ismerőseim "örömbogyónak" :))))) - Melinda