2011. január 12., szerda

Február 3-án sorsév váltás lesz. Emlékeztető, mi is ennek alapja.

A feng shui jelentése: szél és víz.

Vu király nevéhez fűződnek az első feljegyzések. A "bűvös négyzet" rajzolatát egy teknősbéka páncélján látta meg, ez alapja a mai asztrológiának, ezt használják fel az elemzések kiszámításánál. (1.kép)


A következő dinasztiák később tökéletesítették ezeket a tudományokat, ebből alkották meg a Ji King 64 jelrendszerét.
A feng shui alapelveit a Han dinasztia fektette le. Először halottaik temetkezéséhez használták, mert hitük szerint az élő és halotti világ nem keveredhetett, ezért mindig délre néző domboldalon biztosítottak "nyugodt álmot" részükre.
Később már otthontervezésre is alkalmazták. Főleg a gazdag uralkodók, császárok kiváltsága lehetett csak a feng shui elv használata. Külön e célra, saját embereik is voltak, akik ha másnak is "bedolgoztak", főben járó bűnként, halállal lakoltak.

A "bűvös négyzet" más néven Lo shu számait bármelyik irányból is adjuk össze, mindig ugyanazt az eredmény kapjuk. (2.kép)
A 64 jelrendszerből, 9 itt is megtalálható, ezekkel jelölik a trigramokat, mondhatjuk úgy is, hogy a 9 elemet:
csien-6, szun-4, tui-7, kan-1, li-9, ken-8, csen-3, kun-2.

Energetikai számunkat (3-at) is ennek segítségével számoljuk ki, egy főtáblázat (alap lo shu) és 8 kis lo shu segítségével.

A bágua térkép is (3.kép) eszerint tájolja be a teret. A számok, értelmezések is ugyan azzal a jelentéssel bírnak.
Mondhatjuk azt is, hogy lakásunk életterét, életszámát, mint ahogy az embernél is, ugyanazokkal a számokkal jelöli.Élőnek tekinti a teret is, ugyan úgy, mint az emberi testet. Energia kívül, belül.

Február 3-án új életév, sorsév kezdődik. Ilyenkor érdemes rákészülni az újra. Nem csak magunkban kell elgondolkodni, célokat, terveket készíteni, hanem egy kicsit a lakóhelyünk, otthonunk "lelkét", terét is rendezzük át, ha másképp nem, egy jó alapos rendrakással, takarítással.

Miután a fejünket, gondolatainkat mi uraljuk, a legfontosabb, hogy a régi dolgokat, rosszat, ami már nem válik hasznunkra, engedjük el, s hagyjunk helyet, teret az újnak, a változásnak.


A tradíció szerint nem december 31-vel zárul az év, hanem általában február hónapban.
Jó magam és szűkebb családom, ismerőseim is, mi február 3-ával kezdjük új évünket.
Én erre készülök.

Nincsenek megjegyzések: