2010. április 21., szerda

Az 5 elem jelentősége személyiségünkben - 2 rész 7-fém

A jó neveltségem is azt diktálja, hogy én mutatkozzak be először a személyiség elemzést példázva, s aki ismer, alátámaszthatja hitelességét. Gua számunk általános képet ad rólunk, életenergia számként is jelölik. A nyugati asztrológiában ezt az általános állatövi jegyekkel jellemzik. 20-22 év korunk után lesz csak főszám, addig a karakterszámunk a meghatározó.

Az alábbi jellemzések általánosak, bővebb kifejtése a célszemélynél fontos.

7. FÉM: "A derűs, az örömteli."

A fény igazi szülötte, mert a legnehezebb időkben is talál okot az örömre. Mindenben a pozitív dolgokat fedezi fel, a legkisebb aprósággal is lehet számára meglepetést, boldogságot okozni. Szívesen beszélget, kellemes társalgó, barátságos ember. A bizalommal azonban soha nem él vissza, nem fecseg. Az örömérzés művésze. Örömet adni, és örömöket begyűjteni hihetetlen módon és minden pillanatban képes. Hihetetlen örömszerző és örömet élvező képessége kihat a környezetére is. Mindent táplál és éltet maga körül. Minden élvezet kielégíti. Igazi hedonista. Jó spirituális médium. Megfontolt, nyugodt, de azért nem mindig kiegyensúlyozott. A külső hatás és belső érzelmek néha hatalmas ellentétben állnak. Mind érzelmi, mind szellemi téren lenyűgöző tud lenni. Rendkívül kellemes társ, partner tud lenni, de vigyázat: ha nem kap vissza abból, amit nyújt, szó nélkül hátat fordít mindennek és mindenkinek. Adakozó jellem. Nem otthon ülő típus, nehezen bírja túl sokáig egy helyen. Vezetői képességekkel rendelkezik, ennél jobban már csak 6. fém keményebb. Ezért az ő esetében a vezetés inkább tanácsadásban, illetve szervezésben merül ki. Fontossági sorrendet pillanatok alatt állít fel. Érti a tréfát, általában jó a humorérzéke is. Optimista, nehezen letörhető. Viszont fennáll a veszélye annak is, hogy ha igazán elveszíti a lába alól a talajt, csak nagyon nehezen talál magára. Mesterien bánik a szavakkal. Jó szónok.

Ui.: A számaim 7,7,5 - fém-fém-föld. Ritkaság, de nálam a karakterszám is 7-es, s mint már említettem ama bizonyos 20 éves korhatárt, már gyermekként is "vaslady" voltam. :) :) :)

2010. április 18., vasárnap

Az 5 elem jelentősége személyiségünkben - 1 rész

A legtöbb Feng Shuival foglalkozó könyv, cikk, ...... az 5 elem, mint láthatatlan térbeli energiák jellemzésével kezdődik. Az emberek túlnyomó többsége viszont vajmi keveset hall az asztrológiai oldaláról. Számomra pedig ez a legérdekesebb. Megvizsgálni, feltárni az emberek személyiségét, a bennünk lévő energiákat, s főleg azt, hogy hogyan hatunk egymásra. Gondolom az már világos, hogy éreztük magunkat valakivel nagyon jól, akár az első találkozásnál, s olyan érzés villant át a buksinkban, hogy szavak nélkül is működik valami. Persze ez lehet pont ellenkezőleg is. S csak a saját véleményem, mert hiszek benne, az előző életekből hozott élmények sokasága is meghatározó lehet. De ez már egy másik téma.

Miután nem csak egyedül élünk ezen a bolygón, s nem minden helyzetben választhatjuk meg, hogy kivel élünk, dolgozunk, lakunk, mert muszáj helyzetek is vannak, nos ilyenkor fontos egy elemzés. A szüleinket, gyerekeinket, családtagjainkat nem mi választjuk. Kaptuk. Egy munkahelyen is többen dolgoznak. Párkapcsolat!!!!

A legfontosabb, hogy saját magunkat ismerjük meg. Mióta tudom, hogy milyen elemű vagyok, az élet minden területén elfogadóbbá váltam. Tény, hogy nehezen barátkoztam meg a gondolatával, s ellenkeztem, összetörtem, mert nem tetszett, amit hallottam.
De pont ez a felismerés segített, hogy boldogan éljem az életem. Azóta persze a "kis" családom elemzését is elvégeztem, és lőn világosság, csuda jól működnek a dolgok.

Az 5 elem 9 részre tagolódik, a víz és a tűz elem kivételével, a föld 3, a fa 2, a fém szintén még további 2 elemre osztódik. S hogy még egy kicsit bonyolítsuk, 9 évente a sorsunk is megújul. Mint ahogy a természet is.

Hányszor, de hányszor villant át a fejemben a gondolat, hogy mi a fenének nem tudtam én erről????? És mások? Pofon egyszerű. Jó persze számolni kell, elemezni, összehasonlító képletet készíteni.... De! A környezetemben sok-sok emberrel osztottam már meg ezt a filozófiát, s szeretném minél többnek is tovább adni, mert nagy segítség lehet ez a tradicionális ismeretanyag.

2010. április 16., péntek

Popper Péter levele utolsó levele

"Barátaim, fiam, lányom, szerelmeim, munkatársaim, szétszórt rokonaim, akik még itt-ott megtalálhatók vagytok, Magyarországon és a világ legtöbb országában, egyre magányosabban és egyre öregebben. A történelem által széttaposott öt nagy család, a Popperek, a Mandelek, a Najovitsok, az Ádlerek és a Buriánok maradványai. S a periférián még a Spitzerek. Kik ezek az emberek? Főként magyar, német, cseh, erdélyi származásúak, akikből az első világháború idején a honvédség hősei, majd a fasizmus alatt a zsidóság halottai lettek.

Márai azt kérdezte: össze tudod-e rakni még a Margitszigetet? Én azt kérdezem: össze tudod-e még rakni a családot, engem? A nagypapákat, a nagymamákat, az unokatestvéreket, az orvosokat, a rabbikat, az Aréna úti meg az apostagi és az Ercsiben egykor működött zsinagógát? A péntek estéket, a hosszúnapot, a purimi és a hanukai játékokat.

S mert a közelmúltban történt valami velem, megkérdezem: vajon jól emlékszem-e Lucifer kérdésére Ádámhoz? Nos, vitéz uram! Nem borzogat egy kissé furcsán a torz képű halál hideg szele?

És én felelek: borzogat.

Nagypéntek éjszakáján túlságosan hirtelen és agresszíven ért az, amit Déry a végzet végső ebtámadásának nevez. Szívroham, gyomorvérzés, vesevérzés, általános ízületi gyulladás egyidejűleg. Intenzív osztály, dialízis és mindmáig tartó folyamatos beszélgetés a halállal. Várjuk meg, amíg néma csend lesz közöttünk.

De addig – kérem megértéseteket – igyekszem eltűnni az életetekből. Kol Nidré könyörgésének megfelelően minden esküt, fogadalmat, elkötelezettséget érvénytelennek, tévedésnek nyilvánítani.

Kérésemre Kati jól működő barikádot szervezett körém. Csak egy őrült nőnek sikerült telefonon áttörnie. Előadást akart. Mondom, intenzív osztályon fekszem. Mit csinál ott? – kérdezte. Haldoklom. Kis szünet. Majd: különben hogy van? Különben?

Különben jól vagyok.

Péter"

Nagyon megtört a hír. Sokat tanultam tőle. Hálás vagyok a sorsnak, hogy még élőben utoljára meghallgathattam egy előadását nem is oly rég Hamvas Béláról. Ahogy belenéztünk egymás szemébe..... sosem fogom elfelejteni.
Köszönöm

Egy kis zene, ma ilyenem van :) :) :)

http://www.youtube.com/watch?v=6sWll2mqPD0&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=6eKnU2lQY5s&feature=related

Mai napi bölcselet:

A természet része vagy, s benned is a természet lakozik.
Ne különülj el, mert
nem vagy különálló.
Családhoz tartozol.
A táj része vagy.
Része vagy az évszakoknak.
Égből és földből állsz.

Az égitestek keringése,
az évszakok körforgása
szabja meg ritmusod.

Haladj együtt az árral,
az élet iramával.
A vidám nyár után a tél fagya jő.
De kell a tél is, mint a nyár.
A földön állva égig érsz.

Egyik a másik nélkül mit sem ér.
Ha kemény vagy,
életed is kemény.
Lágyan meghajolsz és túléled a bajt.
A versengővel
szembefordul a világ,
a megbékélt
békében él.

Tudják, mit érsz,
tetteid hirdessék becsed!

Li Csien Hszi /Szabó Lőrinc fordítása/

2010. április 14., szerda

Egy kis szösszenet az "esőről"

Tudom, sokan bosszankodnak, mert rossz az idő. De ez van. A természet valahogy mindig is tudja, "neki" mire van épp szüksége. Csak mi emberek nem tudjuk elfogadni saját magunkat, akár egymást, a történéseket. Hányszor, de hányszor erőszakoljuk meg a természetet kényünk-kedvünk szerint, mert többet, mást akarunk, mint ahogy van. Letarolni, átgázolni, változtatni önző módon. Bele gondoltunk abba pl. reggel felkelve, mikor annyira rohan mindenki, hogy pont, itt és most miért esik ma az eső?



Bevallom, sokáig én is bosszankodtam, mert esernyőt kellett vinni, vizes lett a hajam, sáros-nedves lett a cipőm, nem lehetett csak úgy sétálgatni..... Szóval a macera. Aztán rájöttem, hogy ez is mint minden, értünk van. A víz a legfontosabb életerő a világban.
Mindennek alapja. Hány százalékát teszi is ki a földön a víz? Vagy a testünket? Sok-sok-sok százalékban. Akkor miért is haragszunk rá? Étkezés nélkül is sokáig kibírjuk, de víz nélkül pár napig!!!!

A víz ad életet mindennek. Táplálja a földet, ezzel nekünk biztosítja az élelmet.
És folyamatosan tisztít. A port, a szennyeződéseket, újjá varázsol mindent. Csak halkan súgom meg, hogy a Feng Shuinak is legfontosabb része a víz. Bármilyen formában.

És akkor még a vallásokról nem is beszéltünk: szenteltvíz, vagy akár a hindu népnél, megmosakodni a Gangesz vizében.....

Nekem még azt is jelenti, hogy otthon maradva el lehet gondolkodni az élet nagy dolgain, vagy belebújni egy könyvbe, megnézni egy filmet, finom bor-tea mellett jókat dumcsizni, nevetni...... ellenni magunkkal akár.

Ezernyi oldala van a víz életet adó forrásának. Szóval fogadjuk el, hogy ma esik az eső :) :) :)

Szép napot mindenkinek!

2010. április 13., kedd

Repülő Csillag Iskola

Az Iskolát, más néven "idő és hely" módszerének is nevezik.

Az idő arra vonatkozik, hogy mikor épült a ház, mikor születtek a lakói, hogyan változik periódusról-periódusra, évről-évre az energia, a qi.
A 9-es szám érdekes jelzője ennek a módszernek. A bagua 9 részből áll, a Lo Shu 9-es diagrammból, csillagjegyből tevődik össze. Az "öt elem" 9 részből áll, mert a víz és tűz elemet kivéve, a föld 3, a fa és a fém 2 elemre tagolódik tovább. 9 évente változik a sorsévünk is.

Ebben a rendszerben nincsenek minden épületre, lakásra, munkahelyre, kertre sablonosan alkalmazható képletek, minden eset egyedi és az időbeni változásokat követi. Jobban orvosolhatóak azok a területek, amelyek hiányként jelentkeznek.

Igaz, hogy sokkal több számolást igényel, mert az adott térben szereplő emberek gua szám meghatározása mellett a karakter és energetikai számra is szükségünk van, fontos a sorsévünk, az irány betájolása, de pont ezért tudunk hatékonyabban dolgozni. E módszer lényege, a térrendezés mellett, hogy asztrológiai szempontból is vizsgálja az embereket, ki milyen hatással van a másikra, a folyamatosan, ciklikusan 9 évente megújuló sorsévünket is tekintve.

Iskolák

Két fő irányzatot különböztetünk meg a tradicionális Feng Shuiban:

-Forma Iskola
-Iránytű Iskola

A FORMA Iskola az ősibb, mely a környezet természetes alakzatait, hegyek, vizek medrének formáját, áramlását, a síkságok növényzetét figyeli meg és vizsgálja hatásukat. Az ember és természet összhangja a legfontosabb elv.

A modern városi életben már nincs lehetőség e szoros kapcsolat megtartására, házak, utak, terek válnak a vizsgálat tárgyává, illetve ezek hatása az ott élő, dolgozó emberekre. Így ennek az Iskolának nem sok hasznát tudjuk venni a mai modern világban.

- . -

Számunkra leginkább használható az Iránytű Iskola, azon belül is a két legismertebb módszer:

- Nyolc Ház
- Repülő Csillag Iskola (én ezzel a módszerrel dolgozom)

A NYOLC HÁZ Iskola elmélete az épület fekvésének meghatározásán alapul. A területet 4 kedvező és 4 kedvezőtlen hatású részre osztja. Személyes gua számmal dolgozik, melyet a születési évszámból kapunk meg. Ezek figyelembe vételével értékelik a helység és az ott élők energetikai kapcsolatát.

- . -

A legkifinomultabb és leghatékonyabb módszer az összetettebb rendszerének köszönhetően a REPÜLŐ CSILLAG Iskola, de erről külön fejezetben írok.

2010. április 12., hétfő

Egy pár szó a Feng Shui történetéről

Körülbelül 5000 évvel ezelőtt Kínában a Hszia dinasztia uralkodott. A dinasztia uralkodói mindig arra törekedtek, hogy életüket a természet segítségével könnyebbé, szebbé tegyék.

A dinasztia alapítója Vu király volt, aki különösen sokat foglalkozott a természet és az ember kapcsolatával. Sokat meditált, tanulmányozta a természeti erőket, az időjárást. Egy ilyen alkalommal, mikor a Sárga-folyó partján sétált, meglátott egy teknőst. A teknős páncélján különös jeleket talált, egy bűvös négyzet rajzolatát. Ebből alkotta meg a kínai számmisztika, asztrológia alapját. Később ebből alakult ki a Ji Csing (ősi kínai bölcselet) és a Feng Shui is. A következő dinasztiák tovább tökéletesítették ezeket a tudományokat. Az első, máig elismert, ránk maradt alapelvek a Han dinasztia nevéhez fűződnek.

A Feng Shuit elsősorban arra használták, hogy a halottaknak megfelelő temetkezési helyet találjanak. Úgy tartották ugyanis, hogy az élő és a halotti világ két különböző világ, és nem keveredhetnek egymással. Viszont szeretteik nyugodt álmát biztosítani akarták, ezért a legtöbb kínai temető délre néző domboldalakon fekszik, ahol semmi sem zavarja a qi szabad áramlását.

A császárok hivatalosan is elismerték a térrendezés tudományával foglalkozó tudósokat, mestereket, nekik feltétlen tisztelet járt. Általuk határozták meg, hogy hol legyen az uralkodás székhelye, hova építsenek új városokat. Fennmaradt épületek bizonyítják, hogy már 3000 évvel ezelőtt is a Feng Shui szerint épültek a paloták.

2010. április 11., vasárnap

Általánosságban a Feng Shuiról

Feng Shui tanácsadás



Feng Shui - Szél és Víz



A Feng Shui ősi, kínai tudomány, a térrendezés sajátos művészete. A szó jelentése: Szél és Víz.

Az ősi kínai császári dinasztiák féltve őrzött titka volt, hiszen a környezet láthatatlan energiáinak kedvező hatásait tudták felhasználni arra, hogy irányítsák életüket. A kínai ember magát mindig is a természet részének tekintette, s ezért magától értetődően azzal harmóniában élt. A nyugati emberek racionálisak. Amit nem látnak, az nincs is.

A távol keleti emberek szeretnek összhangban – szinte együtt lélegezve – élni a természettel és önmagukra az univerzum részeként tekinteni.

Megfigyelhető, hogy a nyugati társadalomban az élet egyre több területén alkalmazzák a tradicionális "keleti" filozófiát. Legyen ez akár sport, kulináris élvezetek, irodalom, orvoslás, minden olyan terület, ahol az ember fő szerepet kap, tehát mindenhol.

A Feng Shui egy ősi térrendezési forma. Figyelembe veszi az egyéni igényeket is, de a külvilági viszonyokat is, egyént és társadalmat egyszerre. Belülről igyekszik orvosolni a gondokat, miként Kínában tudták, a jó társadalom alapja a jó Család. Hiszen, ha a családban mindenki tudja a helyét, akkor a társadalomban is megtalálja majd azt, beépül és a jövőt szolgálja. A Feng Shuiban - a Szél és Víz tudományában - ezáltal újra természetközelibbek leszünk. Mert odafigyelünk magunkra és a környezetünkre, ahogy azt őseink is tették, tudván, hogy a harmónia jön létre a legnehezebben, de ennek ereje a legnagyobb.

Használjuk fel e bölcsességet arra, hogy kitisztítsuk fejünket, lelkünket, s ezáltal eredményesebben élhessünk. Eredményesebben, mert ez az, amire mindenkinek szüksége van. Az emberi természet megköveteli tőlünk, hogy alkossunk, teremtsünk. Hiszen ahogy Osho is mondja: "A közönyösség lassú öngyilkosság!"



S most egy pár szó, hogyan is működik ez a valóságban.

Mivel az emberek és a tér közötti harmóniáról van szó, először a születési dátummal /év,hónap,nap/ dolgozunk. Tehát megkapjuk a fő számot /gua számot/, majd a karakterszámot, s legvégül az energetikai számot. Nagyon fontos lenne minden ember számára, hogy tudja, milyen elemekkel született. Ennek tudatában sokkal könnyebb szűkebb-tágabb környezetünkkel összhangban élni.

Az öt elem: fa, föld, fém, tűz, víz

Ezek az energiák, hol kedvezően-támogatóan hatnak, hol rombolnak, hol korlátozzák egymást. Vonatkozik ez az emberek energiáit illetően, tehát egymásra hatva, vagy a környezetünkben, ahol mi magunk, embertársainkkal közösen élünk. Tehát a Feng Shui nem csak térrendezésről szól, hanem rólunk emberekről elsősorban. S ha már tisztában vagyunk saját "elemeinkkel" következhet a térrendezés. Sosem egy területet vizsgálunk. Ennek semmi értelme. Vagy mindenhol elvégezzük a tértisztítást, vagy hozzá se kezdjünk. Ez olyan, mint ha ugyan fogat mostam volna , de zuhanyozni minek? S miután tisztításról beszélünk, ne felejtsük el a lelkünket is kipucolni, tegyük helyére a gondolatainkat, engedjük el, ami már nem mi vagyunk. Ez egy szertartás. Kívül belül.

Ezután következik a tér. Lehet ez munkahely, lakás ,kert, akár egy íróasztal, ha csak ez van körülöttünk. A harmónia mindenhol működik. Fontos, hogy jó qi-t áramoltassunk mindenhol. Összhangban legyünk magunkkal és környezetünkkel.

A Feng Shui tehát arra való, hogy hatékony eszközrendszerét felhasználva jobb, harmonikusabb családban, párkapcsolatban, sikerekkel telve éljünk. Filozófiáját tudatosan követve lépésről-lépésre megvalósíthatjuk álmainkat.