2010. szeptember 23., csütörtök

Telihold

Az utóbbi évtizedekben a geofizikusok egyre világosabban látják, hogy az űr és a Föld természeti folyamatai összefüggenek. A naptevékenység ritmusai szerint váltakoznak az esős, aszályos időszakok, napkitörések hatására sokszor ciklonok, orkánok, tájfunok söpörnek végig a Földön.

A Hold nehézségi erőtere kelti a legjelentősebb földön kívüli gravitációs erőhatásokat. Nemcsak az óceánok hatalmas víztömegét képes mozgásba hozni, hanem kimutatható általa a földkéreg és a légköpeny hullámzása is. Laplace híres francia csillagász rámutatott, hogy a Hold vonzóerejétől légnyomásváltozásnak is fel kell lépnie. Más kutatások azt bizonyítják, hogy a rádiófrekvenciára is hatással van. A Hold ár-apálykeltő hatása is egyértelműen bizonyított. A világ több pontján New Yorkban, Genfben,…. folyamatosan kutatják a bolygók, emberekre és a természetre gyakorolt hatásait.


A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben már nagyon régóta ismeretesek az asztrológiai természetű megfigyelések, a Hold erejének tisztelete. A fakivágások (a fa vízmegtartó erejére gondoljunk ilyenkor), vagy akár a szőlő metszésének, ültetésének legoptimálisabb időpontjának kiválasztásában lehet segítségünkre a megfigyelés. Az állattartók is fontos szerepet tulajdonítottak a Holdnak pl. a tehén vemhességének ideje is pontosan 10 holdhónap.

Sajnos Teliholdkor négyszeresére növekszik a gyilkosságok száma, jóval több a közlekedési baleset, öngyilkosságok, epilepsziás rohamok, a mániás depressziós tünetek is fokozódnak. Több kutató véleménye szerint ezek a jelenségek részben azzal magyarázhatóak, hogy a Hold dagálykeltő hatása miatt a sejtekben, szövetekben megváltozik a biológiai só-víz háztartás egyensúlya, másrészt a telihold okozta Föld mágneses változások közvetett hatása is számításba jöhet.

De ne csak rossz dolgokra gondoljunk. A nők havi ciklusának alakulásában is nagy szerepe van. Az asztrológiában is nem véletlen, hogy a nőiséget a Holddal szimbolizálják. A születési arány is megnő ilyenkor. Hatással van még érzelmeinkre, lelkünkre.

A régi időkben, de még dédszüleink, nagyszüleink idejében is, főleg a városon kívül élők számára, fontos volt a természet megfigyelése, azzal kölcsönhatásban élni. Akár legyen az a bolygók, a csillagászat, akár a természetben megtalálható gyógynövények, vagy az állatvilágban felismert összefüggések.

Ma Telihold van.

Egy picit álljunk meg. Rendezzük gondolatainkat. Akik tudatosabban élnek, gyújtsanak egy gyertyát, írják le gondolataikat, csak egy pár szó is elég. Teremtsenek. Mert most van itt az ideje. Hallgassunk őseinkre. Akár hol is vagy, de tegyél magadért. Ha a jelenben vagy, és teremtesz, a jövőd is örömtelivé válik.

Termékeny, szép napot mindenkinek!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulálok a cikkhez! Tartalmas és összefogott.

Melinda írta...

Nagyon köszönöm!

Szeretettel invitállak következő írásaim hű olvasói közé :)

Üdv: Melinda